Verslag Groundhop

HARTVERWARMENDE ACTIE T.B.V. OUD – VOETBALLER JOEY SNIJDERS

Afgelopen zaterdag 15 februari j.l. vond er een unieke actie plaats in het amateurvoetbal. Sportpastor Bastiaan Manschot, bekend van zijn werk voor Athletes in Action/Geloofshelden maakte een groundhop langs de 16 clubs die in het seizoen 2014 – 2015 deel uitmaakten van de Topklasse.

De reden voor deze actie is dat Joey Snijders destijds voetballer bij GVVV Veenendaal, die 5 jaar geleden, tijdens een autorit, getroffen werd door een hersenbloeding en sindsdien leeft met beperkingen. Bastiaan doet deze actie om blijvend aandacht, en financiële ondersteuning, voor Joey te vragen zodat hij ijzersterk kan worden en leert om te gaan met hoe hij zich meer en meer zelf in zijn rolstoel kan redden.

Het spreekt voor zich dat een dergelijke actie een gedegen voorbereiding vraagt want de reis zal hem door heel Nederland voeren van Zuid naar Noord en van West naar Oost. Daarnaast is er ook in de (lokale) pers volop aandacht voor deze unieke actie.

Op vrijdag 14 februari meldt hij zich, vroeg in de avond, al in een gezellig familie hotel in Hoek wat gerund wordt door een speler van het 2e elftal en diens vrouw. Na daar de nacht doorgebracht te hebben meldt hij zich zaterdagmorgen om 06.30uur bij HSV Hoek alwaar hij welkom wordt geheten door de voorzitter en na een gezellig praatje wordt de reis voortgezet naar Werkendam waar Kozakken Boys wordt bezocht. Ook hier wordt, net als bij de meeste andere clubs, een collectebus achter gelaten om geld in te zamelen voor Joey. Een aantal clubs heeft zelf een actie op touw gezet om geld in te zamelen.

Van Werkendam gaat Manschot naar Barendrecht, Capelle en Excelsior Maassluis waar hij bij laatstgenoemde club een bijzondere ontmoeting heeft met de “oma” van de club die hem warm en met veel enthousiasme ontvangt.

Om de herinneringen vast te leggen heeft hij een Keeponfighting boek gemaakt waarin alle clubs een persoonlijk bericht schrijven aan Joey. Dit bericht wordt de ene keer door een voorzitter, dan weer door een trainer of een speler geschreven. Maar in al deze woorden klinkt de boodschap van steun door voor Joey en zijn familie.

Na inmiddels de nodige kilometers te hebben afgelegd valt Bastiaan een zeer warm welkom ten deel bij Scheveningen waar hij de nodige persoonlijke contacten heeft. Vandaar gaat de reis naar de Bollenstreek waar een bezoek aan Rijnsburgse Boys en FC Lisse wordt gebracht. Bij Rijnsburgse Boys is er een verrassende ontmoeting met Henk Wisman die daar thans trainer is. Joey’s vader, Rob, heeft met Henk destijds samen gevoetbald bij de toenmalige profclub SC Amersfoort.

Vanuit de Bollenstreek wordt er koers gezet naar Amsterdam voor een heel bijzonder bezoek aan Ajax amateurs. Wat blijkt namelijk het geval te zijn, deze zaterdag wordt de wedstrijd Ajax O19 tegen Feyenoord O19 gespeeld. Een wedstrijd die te boek staat als risicowedstrijd. Dus kom dan maar eens binnen. De stewards controleerde alle voorgaande auto’s en reageerde bars.  Echter als bij toverslag veranderd de stemming en Bastiaan komt vlotjes binnen.

Terwijl Bastiaan naar de hoofdingang van de Toekomst rijdt en beseft dat hij de parkeer afslag mistte, wie komt daar in beeld: Mister Ajax himself oftewel Sjaak Swart en laat die nu net een goede bekende zijn van de familie Snijders.  Uiteraard wordt hij met Sjaak vastgelegd op de gevoelige plaat en wordt er telefonisch kort met Rob Snijders, de vader van Joey, gesproken.

We mogen dit zien als een teken van God die aangeeft Ik ben erbij vandaag en Ik ben je reisgids. Hoe wonderlijk mooi zijn Zijn wegen. Ook gedurende de voorbereiding van deze dag vond Bastiaan bemoediging en steun uit Gods boodschap op de momenten dat hij het nodig had. Zo zien we maar weer God laat niet los wat Zijn hand is begonnen.

Inmiddels is er wel wat achterstand op het tijdschema maar is hij toch nog mooi op tijd in Spakenburg voor de aftrap van de wedstrijd IJsselmeervogels tegen Kozakken Boys en ook hier is de ontvangst voortreffelijk en hartverwarmend. Immers bij “De Rooien” heeft Joey nog in de jeugd en in het eerste gespeeld en Rob is daar assistent trainer geweest van het 1e elftal. Zo komen De Vogels elk jaar met een ploeg naar het benefiettoernooi ten bate van Joey. Aansluitend worden ook “De Blauwen”, ofwel Spakenburg, bezocht waar het 2e elftal voor de ontvangst zorgt omdat het 1e elftal uit speelt tegen Sparta. En enthousiast ook beloofd een shirt voor Joey te signeren.

Wat tijd betreft zitten we al in het tweede deel van de middag als Manschot bij Sparta Nijkerk aankomt waarna hij koers zet naar Veenendaal voor een bezoek aan GVVV waar Joey voetbalde op het moment van zijn ongeluk. Ook hier een bijzondere ontvangst door bevriende supporters die Joey, en zijn familie, een warm hart toedragen. Als christenen mogen we hier prachtige voorbeelden zien van wat, praktische, naastenliefde betekend en ook hoe verbindend dit werkt. Gods Liefde is grenzeloos.

Ondertussen zijn we aan het begin van de avond als Bastiaan bij HHC Hardenberg aankomt. Gelukkig speelden zij aan het einde van de middag zodat de kantine nog goed bezet was toen hij net na 19.00 uur aankwam. Ook hier was er volop aandacht voor Joey en de situatie waarin hij verkeerd. Samen met IJsselmeervogels en Kozakken Boys was HHC Hardenberg de ploeg die direct aandacht gaven aan Joey na zijn ongeluk door het sturen van kaarten en spandoeken met zijn naam tijdens wedstrijden.

Het is al goed donker als Bastiaan bij SC Genemuiden aankomt. Ook daar moet het zo zijn dat het tijdschema is uitgelopen want hij komt daar op Gods tijd aan rond 20.30 uur en alles lijkt uitgestorven te zijn maar er blijkt net een feest op het punt van beginnen te staan. Eén van de selectiespelers viert zijn verjaardag en dat komt dus goed uit. Na ook hier heel warm ontvangen te zijn, en de nodige foto’s te hebben geschoten wordt begonnen aan de laatste etappe die hem naar ONS Sneek zal brengen. Gelukkig is er contact geweest gedurende de dag dat het wat later wordt en rond 22.30uur komt hij daar aan en wordt ontvangen door Klaas Uil, de voorzitter, de teammanager en nog enkele aanwezigen, die al klaverjassende op hem wachten. En hem een fantastische ontvangst bezorgen met een frietje en snacks als afsluiter. En een envelop met inhoud en het originele ONS Sneek, BOSO shirt.

Tijdens zijn groundhop krijgt Bastiaan van veel clubs,  als aandenken voor Joey aan deze dag, een gesigneerd clubshirt, vaantjes, sjaals, gadgets, boeken etc. Een aantal clubs regelt een gesigneerd shirt met terugwerkende kracht.

Zo komt er een einde aan een wonderbaarlijke dag waarin het mooiste moment voor Bastiaan was dat hij invulling mocht geven aan Gods missie voor deze dag en waarin Hij de grote Regisseur was die letterlijk de tijd in Zijn hand had en waarin Joey Snijders de hoofdrolspeler was en mocht schitteren. 

Dank aan alle clubs voor de gastvrije ontvangst, die deze dag tot een onvergetelijke herinnering hebben gemaakt. Echter de dag is alleen echt geslaagd als de clubs in de toekomst oud ijzer blijven ophalen om Joey ijzersterk te maken en jaarlijks het benefiettoernooi voor hem bezoeken. Dit jaar op 4 juli a.s. wederom bij vv Hoogland.

Daarnaast ook een oproep om eens een kaartje aan Joey te sturen. Het adres is op te vragen via het e-mail adres op de website www.keeponfightingnah.nl.

Donaties/sponsoring zijn welkom op het volgende bankrekeningnummer NL23INGB0007272472 t.n.v. Stichting Keep On Fighting N.A.H. te Amersfoort waarvoor dank.

Foto’s van deze dag kunt u alleen terugkijken op bovengenoemde website.

Verslag: Piet den Ouden

Tim

‘Na opgekeken te hebben tegen de sporters van AIA die in onze stad kwamen sporten, werd het mijn beurt om deel uit te maken van zo’n team’

- Tim Bakker, Community Enschede

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van AIA. Deze verschijnt vier keer per jaar.

E-mailadres *
Voornaam *
Achternaam