Kies voor rust

Hoe maak je de goede keuze als je voor een kruispunt staat?

Ga op kruispunten staan, denk na. Kijk naar oude wegen. Welke weg leidt tot het goede? Sla die in en vind rust.

Oké… Dat klinkt lekker eenvoudig, vind je niet? Bijna tè eenvoudig.

Ik ben benieuwd naar de gedachten die nu bij je bovenkomen, misschien denk je wel terug keuzes die je het afgelopen jaar hebt moeten maken; een nieuwe baan, studiekeuze, muziekles voor je kinderen. Maar ook de dingen die je overkomen zijn, waar je een keuze in moest maken; een tentamen wat je niet hebt gehaald, omgaan met ontslag, een gebroken relatie of materiële schade aan je huis.

In het wegennetwerk van mijn gedachten ga ik op zoek naar de kruispunten die gepasseerd zijn de afgelopen 10 jaar. Een decennium vol missionair werk en alle opgedane herinneringen en ervaringen, dat is dus goed voor 10 jaar vol kruispunten! Zijn dit dan de oude wegen waar Jeremia het over heeft in het oude testament?

Mijn wegennetwerk brengt me bij de zomer in 2019. Jonathan en ik gingen samen op pad met twee backpacks gevuld met alles wat we de komende twee dagen nodig hadden in the middle of nowhere in Noorwegen.

Met alles bedoel ik een tent, twee matjes, twee slaapzakken, water, waterfilter, blik Hollandse knakworsten, een pot Hollandse doperwten, hardshell jas, flesje wijn en een EHBO tasje.

Je hele hebben en houden in een tas op zoek naar avontuur! Nadat we de auto geparkeerd hadden aan de rand van het nationaal park Hardangervidda zagen we een groene stip aan de horizon, een stukje gras waar we onze tent op konden zetten.

Dat was de stip die we achterna zouden gaan, lopend over een wildtrail, een pad gemaakt door wilde dieren. Maar al na enkele honderden meters lopen kwamen de eerste kruispunten al tevoorschijn. ‘Gaan we de berg links of rechtsom?’ ‘Een klein watertje blokkeerde de weg, springen we eroverheen?’ ‘Moerasachtige grond verbleekt de paden, lopen we erdoorheen?’.

Soms zijn kruispunten niet goed zichtbaar en kiezen we zonder dat we doorhebben dat we een belangrijke keuze maken! Soms zijn de kruispunten wel helder, maar de wegen die verder lopen zijn niet vanzelfsprekend. Stop, sta stil en denk na.

Stoppen en de tijd nemen om na te denken is 1 van de survival regels, anders heb je kans om op te gaan in het avontuur wat grote gevolgen kan hebben.

Hoe pas jij deze regel toe? Sta je wel eens stil en ben je je bewust van de kruispunten die je dagelijks passeert? Of ben je je alleen maar bewust van de grote life events zoals

  • sterven
  • geboorte
  • verhuizen
  • andere baan
  • zwangerschap
  • etc.

Maar onze survival Jeremiah spreekt in Jeremia 6:16 van dezelfde survival regel! Hij dwingt ons te stoppen op kruispunten. Helder of niet, stop bij een keuze, ga staan en denk na.

God daagt ons in Jeremia nog een stapje verder uit en laat ons omkijken, wat is je verleden? Welke wegen heb je vroeger ingeslagen? Hoe liep je leven tot nu toe en hoe gingen de keuzes in het verleden je af? Je mag leren van je fouten, maar ook de goede keuzes bekijken en dit alles zal je helpen in het maken van de keuzes die voor je liggen.

Welk weg leidt tot het goede? Laten we die weg inslaan, gebaseerd op je eerdere levenservaringen en dan het allermooiste:

VIND RUST!

Die rust hebben we uiteindelijk gevonden in Hardangervidda. Niet op het groene stipje op de horizon, wat wij nog niet konden zien vanaf de parkeerplaats, was de kleine waterval en smalle snelstromende rivier die ons scheidde met het groene stipje. Ons kruispunt leidde ons toen naar een stukje linksaf stroomafwaarts naar ons eigen kleine stukje paradijs in the middle of nowwhere, samen met ons hebben en houden in een backpack. En we vonden RUST!

Die rust, die innerlijke rust na een goede beslissing, die gun ik jouw ook. Ik daag je uit om deze week elke dag de survival regel toe te passen in je leven. Neem elke dag de tijd om 2 minuten te stoppen, stil te staan en na te denken over de keuzes de je dagelijks maakt, of de kruispunten waar je opstaat. Stop, sta stil, denk na en vind rust!

Nienke

‘We hebben fanatiek gesport, relaties gebouwd en onze verhalen gedeeld over Jezus’ opofferende liefde’

- Oud-deelnemer Nienke, op outreach in Libanon

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van AIA. Deze verschijnt vier keer per jaar.

E-mailadres *
Voornaam *
Achternaam