Wanhoop wordt hoop

Je zit veel binnen, je vrijheid is beperkt, veel dingen zijn anders geworden door het Coronavirus.

Hoe gefrustreerd ben jij op een schaal van 1 tot 10, in de volgende aspecten? (1 = helemaal niet gefrustreerd; 10= erg gefrustreerd, bijna wanhopig)

  1. Chillen met je vrienden
  2. Naar school/stage/ werk gaan
  3. Je sporttrainingen en wedstrijden moeten missen
  4. Met je familie de hele tijd zijn
  5. Helemaal alleen/ eenzaam zijn
  6. Anderhalve meter afstand houden
  7. Alles online moeten doen

Er zijn meerdere aspecten van je leven waarin je behoorlijk gefrustreerd kunt zijn. Als het lang duurt, raak je chagrijnig of zelfs wanhopig. Wat doe je als je nog maanden binnen moet blijven vanwege de  maatregelen? Als we een anderhalve meter samenleving worden?

Hier zijn een paar tips om wanhoop in hoop te veranderen:

Tip nummer 1: erken je frustratie en breng het naar God toe in gebed. We weten hoe belangrijk gebed is, maar we bidden weinig. Waarom? De mens heeft de neiging om pas naar God toe te gaan als niks anders werkt. Zo lang alles goed gaat en we redden het prima, zoeken we het zelf uit en hoeven we geen gebed. Natuurlijk weten we dat God ons kracht geeft. Maar we bidden weinig, vooral als het goed gaat. In de Bijbel zie je vaak dat juist in moeilijke tijden mensen vanuit hun diepste wanhoop het uitriepen naar God. Tip: bid een paar keer per dag, kort, liever dan 1 keer langer, en niet weten wat je allemaal moet zeggen.

Tip nummer 2: praat hierover met een vriend of familielid (we zitten allemaal in dezelfde boot, ze zullen je echt snappen).

Tip nummer 3: Verander je frustratie in creativiteit. Naast erkenning van je frustratie en daarover praten met God en anderen, doet het zeer goed om een ander, met een nog moeilijker situatie te helpen. Bel een jongere uit de wijk en vraag hem/haar hoe het gaat, met huiswerk, met zijn thuissituatie; ga langs bij een oudere, ook als je via het raam moet praten. Help iemand een podcast op te zetten, stuur een kaart… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Dus, erken je frustratie en praat daarover in gebed, maar ook met iemand (bel die persoon, met beeld als het kan). Verander je frustratie in creativiteit door iemand, kwetsbaarder dan jij te helpen. We hebben God en elkaar nodig!!

Martin-Jan

‘Denk nooit te klein van God, Hij kan door verschillende situaties heen werken.’

- Oud-deelnemer Martin-Jan, op outreach in Kroatië

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van AIA. Deze verschijnt vier keer per jaar.

E-mailadres *
Voornaam *
Achternaam