AIA Benefiettoernooi 2023

AIA BENEFIET TOERNOOI – “Finnspiration” bij VVIJ te IJsselstein

Verslag: Piet den Ouden

Op zaterdag 24 juni 2023 werd de 6e editie van het AIA (Athletes In Action) benefiettoernooi afgewerkt. AIA is onderdeel van Agape en staat voor Sport, Avontuur en Geloof ondersteund en helpt kerken om de kracht van sport te gebruiken. Zo worden er door AIA Sportkampen en Outreaches georganiseerd.

Zoals gebruikelijk was ook dit keer de plaats van handeling IJsselstein waar we te gast waren bij VVIJ.

Voor dit jaar was het doel de familie de Jong waarvan hun jongste zoon, Finn, de ziekte van Duchenne heeft. Dit is een zeer ernstige, erfelijke, ziekte waarbij spierweefsel langzaam wordt afgebroken en de spierfuncties langzaam wegvallen. De meeste patiënten belanden rond de pubertijd in een rolstoel zo ook Finn. Door nieuwe behandelmethodes neemt de levensverwachting wel toe.

Door het wegvallen van de spierfuncties neemt ook de vraag naar hulpmiddelen toe. Deze worden niet allemaal vergoed door of de ziektekostenverzekering danwel de WMO. De opbrengst van dit toernooi zal door hen worden aangewend voor een nieuwe tillift en aanpassingen in huis. Voor het verdere verhaal van Finn, de familie de Jong en Duchenne, kijk op de website www.finnspiration.nl. De familie de Jong was aanwezig en hadden ook een eigen voetbalteam op de been gebracht.

De afgelopen maanden werd door een team van AIA aan de voorbereiding gewerkt om ook dit toernooi weer een succes te maken. Op deze stralende dag werd rond 8 uur begonnen met het in gereedheid brengen van de speelvelden de “wedstrijd/uitslagen” tafel etc. Ook de mensen van VVIJ waren druk in de weer met het in orde brengen van de kantine en het terras om de ploegen gastvrij te kunnen ontvangen. 

Vanaf 9.15uur melden de eerste, van in totaal 15, deelnemende teams zich en al snel lijkt het een reünie aangezien meerdere teams ook aan eerdere edities hebben meegedaan. De opening en het welkomstwoord is van Lourens waarna Patrick de Jong meer achtergrond geeft over de situatie van Finn en spreekt de dank uit dat de opbrengst van deze dag voor hen bestemd is. Door Tijmen worden nog kort de belangrijkste spelregels doorgenomen waarna Lourens, in gebed, de dag opdraagt aan De Heer.

Voor de middag wordt er 3 poules van 5 teams gestreden om een schifting te maken tussen de prestatie teams en de recreatieve teams. Vanaf de aftrap wordt er direct vol strijd geleverd door de teams en gaat het er letterlijk en figuurlijk heet aan toe maar zonder dat de sporters hierbij over de schreef gaan. Op basis van de resultaten uit de poule wedstrijden ontstaat er één competitieve poule en twee recreatieve poules die, na de lunch en de veiling, om de zege gaan strijden.

Tijdens/na de lunch gaat veilingmeester Tijmen aan de slag om een groot aantal veilingstukken aan de man te brengen. Er zijn weer verschillende (speciale) voetbalshirts, wieleroutfits, voetbalwedstrijdarrangementen, Formule 1 gadgets etc. die in de verkoop gaan. Het geheel van de veiling brengt een bedrag van maar liefst € 3300. Zo gaat een weekend Duitsland eruit voor € 500 en brengen 2 x 2 arrangementen PEC Zwolle € 380 op. Een prachtig resultaat.

De sfeer tijdens de gehele dag is uitstekend te noemen waarbij het prachtige weer natuurlijk ook veel doet op zo’n dag die verder uitstekend aan elkaar wordt gepraat door speaker Bastiaan die voor het wedstrijdsecretariaat de steun krijgt van Rian en Remco die zich uitstekend kwijten van hun taken en de uitslagen en standen bijhouden. De foto’s van deze dag komen van de camera van Achilles.

In de recreatieve poules eindigen Kadima en Team Bappie als 1e en De Wijntros en De Jeugd 2GK Hengelo als 2e. Zij spelen om de 1e tm 3e plaats. In een spannende finale is het Team Bappie wat aan het langste eind trekt en met 1 – 0 de winnaar wordt. De strijd om de 3e plaats is voor De Wijntros door een 4 – 0 overwinning op De Jeugd 2GK Hengelo.

De finale in de competitieve gaat tussen De Snickers Youngboys en de Elf geboden. Een wedstrijd die al in de openingsfase wordt beslist als de De Snickers Youngboys 3x scoren in de eerste 5 minuten. Dat is ook direct de einduitslag zodat zij de winnaar zijn. De strijd om de 3e plaatst wordt gewonnen door De Snickers Oldstars zij verslaan in de stafschoppen serie Copa Almere nadat de wedstrijd in 2 – 2 was geëindigd.

De wedstrijden stonden onder leiding van een team scheidsrechters die te maken hadden met een zeer sportief toernooi waar geen onvertogen woord valt en waar het aantal overtredingen zeer beperkt is.

Het aantal blessures is, gelukkig, ook meegevallen en alleen op het einde van het toernooi zijn er enkele uitvallers wat deels veroorzaakt wordt door vermoeidheid in combinatie met de warmte.

Zo rond 16.30uur kunnen we het toernooi afsluiten en overgaan naar de prijsuitreiking aan de winnaars uitgereikt. De aanmoedigingsprijs gaat naar team EBT.

Bastiaan verzorgt de prijsuitreiking maar vraagt eerst aandacht voor het overlijden van Gerrit Jan van Heemst sportverslaggever van het Algemeen Dagblad en Nederlands Dagblad en schrijver van vele boeken zoals “God op de middenstip” waarin topvoetballers over hun geloof en topsport spreken. Gerrit Jan was ook betrokken bij de voorbereidingen van de benefiettoernooien. Na een moment van stilte gaan we over tot de prijsuitreiking. 

Na de prijsuitreking sluit Lourens het toernooi af zoals we het begonnen. We danken God voor zijn aanwezigheid en zijn dankbaar dat Hij in ons midden was vandaag. Vandaag ook een voorbeeld van omzien naar elkaar en naastenliefde in een meer en meer polariserende wereld waarin iedereen meer en meer is overtuigt is van zijn eigen waarheid. Wat een voorrecht is het dan om dit te mogen beleven en onder Zijn leiding dit te mogren doen met en voor elkaar.  

Hierna is er nog de mogelijkheid om nog wat te blijven drinken of wat te eten met elkaar een gelegenheid waar zeker gebruik van werd gemaakt.

Als toernooileiding kijken we terug op een mooie en geslaagde dag. Uiteraard zijn er weer een aantal leermomenten voor de volgende editie en dat is ook goed. De totale netto opbrengst is € 5750. Een voortreffelijk resultaat waarvoor dank.

Tot slot bedanken we natuurlijk voetbalvereniging VVIJ voor het kosteloos beschikbaar stellen van hun fraaie accommodatie en premie op de consumpties. Alles was perfect voor elkaar en goed geregeld. Ook de voorbereiding en onderlinge samenwerking was voortreffelijk, waarvoor dank. Verder bedanken we onze sponsoren van deze dag te weten Ralph Sports en Dekker Creatieve Media en Druk. Verder niet te vergeten natuurlijk de mensen die één of meerder veilingstukken ter beschikking hebben gesteld.

Als laatste willen de deelnemers aan het toernooi bedanken voor hun aanwezigheid want zonder jullie zou er ook geen opbrengst zijn.   

Een aantal foto’s van het evenement vind je hier: https://photos.app.goo.gl/qqxxWdBjvE2NsixbA

Netto opbrengsten

Deelnemersgelden:         € 1550

Veiling:                               € 3300
Kantineopbrengst:           € 500

Extra giften:                      € 400

Totaal                                 € 5750

MLK 1

‘The ultimate measure of a man is not where he stands in moments of comfort and convenience, but where he stands at times of challenge and controversy’

- Martin Luther King, Jr.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van AIA. Deze verschijnt vier keer per jaar.

E-mailadres *
Voornaam *
Achternaam