Over iets praten is makkelijk. Maar het is soms lastig om van woorden daden te maken. Pas als je in actie komt begint het echte werk. Je komt in actie door de eerste stap te zetten, maar vervolgens is het ook essentieel om door te gaan totdat je de finish bereikt hebt. Waarom zou je ergens mee starten als je niet finisht?

Op 15 juni ren ik mee met de Streetrun. Ik ren mee met de 21 km. Dit is voor mij een flinke uitdaging omdat ik normaal gesproken rondjes van 7 km loop. Aan vrienden, familieleden en collega’s vertel ik met enthousiasme dat ik de 21 km ga rennen om daarmee een impact te hebben in de levens van jongeren. Maar het échte resultaat, de échte verandering, gaat pas komen als ik op 15 juni de eerste stap zet en door blijf rennen tot ik de finish heb bereikt.

Wij mensen praten vaak over het hebben van een leven met impact. We horen een inspirerend verhaal in bijvoorbeeld de kerk en nemen ons voor om iets te veranderen. Het voelt goed om je voor te nemen om meer tijd met God te nemen of ons leven meer in te zetten voor anderen. Maar tegelijkertijd is er met het hebben van een voornemen nog weinig veranderd. In veel gevallen zakt het goede voornemen langzaam weer weg door de drukte van het dagelijks leven. Regelmatig zijn we het na een paar weken zelfs weer vergeten.

Échte verandering ontstaat als we onze voornemens omzetten in actie én doorgaan tot de finish. ‘Minder praten over, en meer gaan voor’ is de sleutel. Dus hier en nu wil ik je uitdagen: zoek diep in je hart naar wat je kan veranderen en kies er vervolgens opnieuw voor om vanuit Gods kracht de dingen af te maken waar je voor wilt gaan. Iedereen kan de eerste stap nemen, maar voor een leven met #impact is het essentieel dat je door blijft gaan totdat je bij de finish bent.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je de ‘finish’ bereikt? Hieronder staan 3 praktische tips die jou daarbij helpen:

1. Zet de eerste stap vandaag. Als we ons voornemen ooit iets te gaan doen, betekent dat meestal nooit. Begin vandaag!

2. Vertel mensen om je heen wat je gaat doen. Dit creëert verantwoordelijkheid vanuit je omgeving. Een grote sleutel om ergens voor te blijven gaan is de steun van mensen om je heen.

3. Probeer je actie om te zetten in een dagelijkse of wekelijkse gewoonte. In het begin heb je veel wilskracht om ergens voor te gaan, maar dit wordt meestal minder naar verloop van tijd. Als je ergens een gewoonte van maakt dan gaat het automatisch en kost het juist energie om het niet te doen.

Verlang jij ernaar om van betekenis te zijn in de levens van jongeren? Een mooie eerste stap om meer #impact te hebben in de levens van jongeren is door mee te doen met de Streetrun. Met de Streetrun maken we het mogelijk dat er in jongeren geïnvesteerd kan worden door middel van communities. Word jij samen met mij een ‘finisher’ op vrijdagavond 15 juni? Doe mee met de Streetrun!