lezen Matteüs 12

Iedere teamsporter weet: een team dat niet functioneert wint geen wedstrijden. Dat kan verschillende redenen hebben. Technisch kan men niet goed genoeg zijn, waardoor het spel niet goed gespeeld kan worden, of tactisch worden er verkeerde keuzes gemaakt daardoor het spel niet goed genoeg uitgevoerd wordt. Spelers kunnen dan gaan klagen en zeuren op zichzelf en op elkaar. Zodra dat gebeurt is het duidelijk: dit team gaat niet winnen.

Jezus wordt in Matteüs 12 onder druk gezet door de Farizeeën. Hij wordt erop aangesproken als zijn leerlingen dingen doen niet mogen op de sabbat, en als hij iemand geneest krijgt hij daar gelijk een retorische vraag over. De Farizeeën proberen van alles om Jezus tegen te werken met als dieptepunt hun beschuldiging dat Jezus bij ‘team van de Tegenstander, zou horen, daarom kan hij demonen uitdrijven.

Jezus doorziet hun kwade bedoelingen en gaat er tegen in. Satan drijft Satan niet uit, dan werkt hij zichzelf tegen, dat is onlogisch, alleen een slecht team zou dat doen. Helaas is team Satan geen slecht team. Een behoorlijk sterk team zelfs. Dat is juist het probleem. Jezus laat zien dat er een strijd gaande is tussen twee teams. Het team van Jezus vs. Team Satan. Met als inzet de schepping en speciaal de mensheid.

Team Satan is sterk, maar het team van Jezus is sterker. Hij wint keer op keer. Sterker nog Hij hééft de satan al overwonnen. Daarom moet de demon de bezeten man verlaten. ‘Kies voor mijn team.’ zegt Jezus.