Lezen 2 Samuël 17

Gerard Kemkers is een absolute topcoach in de schaatswereld. Hij stond Sven Kramer terzijde en bracht hem tot grote hoogte. Helaas is hij vooral bekend om z’n fatale aanwijzing waarmee hij Sven de verkeerde baan instuurde en Olympisch goud op de 10km verspeelde. Had Sven die ene keer maar niet naar hem geluisterd…

In Achitofel had David een coach die er nooit naast zat. Zijn advies was goud waard. Juist hij loopt als één van de eersten over naar Absalon. Helemaal verrassend is dat niet aangezien hij de opa van Batseba is en ongetwijfeld een hekel heeft gekregen aan David. Zijn overlopen is opnieuw een gevolg van Davids zonde met Batseba. Het blijft hem achtervolgen.

Dat David de consequenties van z’n zonden moet dragen wil nog niet zeggen dat God dús aan de kant van Absalon staat. Het is de spanning tussen de aardse consequenties van de zonden en de hemelse zorg en betrokkenheid van God bij zijn kind(eren). David weet dat de moeite die hij nu draagt, niet betekent dat God niet meer aan zijn zijde is. Dus roept David het uit naar God: “verijdel toch de raad van Achitofel, o HERE”.

En dat is precies wat God doet. Als je het zo leest dan lijkt het niet heel bijzonder. Twee raadgevers worden geraadpleegd en één wordt opgevolgd. Maar kijk nog eens naar het laatste vers van het vorige hoofdstuk: “De raad nu die Achitofel gaf, woog in die dagen even zwaar als wanneer men een woord van God gevraagd had”. De raad die Achitofel in ons hoofdstuk geeft is absoluut verstandige raad. Het is een Gods wonder dat Chusai om een second opinion wordt gevraagd én wordt opgevolgd. God werkt door de omstandigheden heen.

Net als David moeten wij met beiden rekenen. We kunnen niet om de gebrokenheid van deze wereld heen of onze verantwoordelijkheid afschuiven op God(s vergeving). Maar we kunnen en hoeven ook zeker niet om God heen als we moeiten te dragen hebben of als we zien dat de wereld kapot gemaakt wordt. Zelfs als alles er naar wijst dat de tegenstander het voor het zeggen lijkt te hebben, kan God zijn plannen verijdelen. God is niet van deze wereld en Zijn macht gaat ons verstand te boven.