Psalm 27

Deze psalm is naar alle waarschijnlijkheid geschreven in voorbereiding op een strijd die David te voeren had. Een paar blogs geleden ging het in Ps.18 ook over strijd en welke strijd jij te voeren hebt. De strijd waar je in zit, vul zelf maar in… kun je op meerdere manieren voeren. In je eentje bijvoorbeeld. Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat en dat je alles zelf moet oplossen, want wie doet het anders voor je? Of je vraagt je af of het wel goed komt als je iemand anders vertrouwt met jouw problemen. Liever houd je het zelf in de hand, hoe rot je je ook voelt.

De psalm van vandaag kent eigenlijk twee delen. De verzen 1-6 beschrijven Davids vertrouwen en geloof. Omdat God David leidt en beschermt, vraagt hij zich af ‘waarom zou ik bang zijn?’ Hij ervaart geen angst omdat hij gelooft in wat hij in het eerste vers opschrijft. In dit vertrouwen is zijn enige verlangen om bij God te wonen. Hij wil in Zijn aanwezigheid zijn en zijn liefde ervaren. Daar zal hij Gods bescherming ervaren en opnieuw in de overwinning komen.

Dit eerste gedeelte is de basis voor Davids verwachting dat God er zal zijn en zal antwoorden als hij Hem nodig heeft. Daarom schreeuwt hij het uit in het tweede gedeelte. God waar bent U? Antwoord me! Alstublieft! Doe jij dit wel eens? David kan dit doen door het vertrouwen dat hij in God heeft, door de beloften uit de eerste zes verzen. En in zijn hart weet hij wat God van hem vraagt: zoek Mijn aangezicht (nabijheid). In nederigheid gaat hij op zoek en vraagt hij God om zich niet te verbergen of hem af te wijzen. Het antwoord is er niet meteen, maar Davids verwachting is groot en hij roept op om te wachten, omdat wie wacht nooit door God in de steek gelaten zal worden.

Wat had jij in je hoofd aan het begin van deze peptalk? Wat is jouw grote of minder grote strijd op dit moment? Zoek hierin Gods aangezicht, door te bidden, te luisteren naar de Heilige Geest, te lezen in Gods woord en Hem te aanbidden. De opdracht om Hem te zoeken impliceert de belofte dat we Hem zullen vinden. Wacht op de Heer en wees dapper en vastberaden. Tot die tijd zul je kracht ontvangen om vol te houden. Blijf dichtbij Hem, in Zijn waarheid en vertrouwend op zijn beloften. ‘Totdat je opnieuw de goedheid van de HEER zult zien in het land van de levenden.’