psalm 63

Eén van de dingen die sport mooi en gaaf maakt, zijn de fans. De supports langs de weg, in het stadion. Als die er niet zijn, is de boel maar saai, heeft de wedstrijd geen sfeer. Een stadion dat ‘ontploft’ bij een gemaakt punt lijkt de prestatie van het punt maken te verhogen. Supporters die meejuichen kunnen de sporters vleugels geven.

Sport is maar beperkt en supporters gaan na afloop van de wedstrijd weer weg.Psalm 63 zet daar iets tegenover. David is meer dan een fan. Voor David is God zijn alles. David schreeuwt vanaf de tribune: ‘U wil ik prijzen, mijn leven lang, roepend uw naam, de handen geheven.’ David gaat naar huis maar slaapt nog niet: ‘liggend op mijn bed denk ik aan u, wakend in de nacht prevel ik uw naam.’

Het gaat zelfs zover dat David stelt: ‘uw liefde is meer dan het leven, mijn lippen zingen uw lof.’ David zei over zijn vriend Jonathan: ‘Jouw liefde was mij meer waard dan die van vrouwen.’ Het gaat hier dan om nog een overtreffende stap. Zonder Gods liefde kan en wil David niet leven. Het leven zonder de liefde van God is niet zoveel waard.

Heb je dit ooit gezegd tegen een geliefde? ‘Jouw liefde is mij meer waard dan het leven.’ Dat kan toch niet, want dan houdt de liefde toch op? Als jij er niet meer bent om de liefde van je geliefde te ontvangen? En andersom om jouw liefde te geven.

David zegt iets wat niet lijkt te kunnen. Alleen het kan wel. God is liefde en het is mogelijk om bij God te zijn. Maar nog niet in dit leven. Paulus zegt hier ook iets over in Filippenzen 1:21: ‘Want voor mij is Leven Christus en sterven winst.’ Paulus zegt dat sterven betekent dat hij bij Christus kan zijn.

Wat betekent dat voor ons leven?

Verheug je in God! Zet zijn liefde of de zoektocht naar zijn liefde op de eerste plaats. Zing God de lof toe die hij verdient, soms juist ook als het slecht met je gaat. Zelfs dat verdient God lof, want ook dan zorgt God voor je, jouw hulp (vers 8). Prijs jezelf gelukkig als je God trouw belooft (Vers 12). Zoek naar de leugens in je leven en doe er afstand van (vers 12). Dan heb je nog meer reden om God te prijzen.