lezen Handelingen 7

Toen een van de favorieten van de univesiteitenloop hoorde dat medestudenten van plan waren hem in te sluiten en te weerhouden van de winst, besloot hij zich niet te laten kennen. Zodra het startsein klonk sprintte hij naar voren en baanden zich een weg door honderden lopers. Het was een geduw en getrek waarin hij zelfs bovenop de rug stapte van een van de lopers die ten val kwam. Maar hij won! Op zoek naar zijn beste vriend, hoorde hij dat die opgenomen was in de ziekenboeg. Toen hij daaraan kwam was het eerste wat deze hem vroeg: “Heb je gewonnen? Gelukkig!” Met een bebloede rug legde hij uit wat hij deed in de ziekenboeg: “Ik hoorde van een complot tegen jou en besloot voor je te gaan lopen en zo een weg voor je uit te banen, maar in het geduw en getrek kwam ik ten val en iemand liep met z’n spikes over mn rug”

De boodschap van de speech van Stephanus is duidelijk: jullie zijn zo met jezelf bezig dat je mist waar het werkelijk om draait. De Joden hadden hem aangeklaagde vanwege het beledigen van de Joodse Godsdienst en zelfs het lasteren van God. Maar Stephanus legt uit dat ze de essentie missen van Gods beloften, Zijn geboden en zelfs van de de tempel. Ze waren niet bedoeld om Israel een bijzondere positie te geven in de wereld, alsof Israel zo goed was. Ze waren bedoeld om Israel te laten zijn waarvoor ze bedoeld waren: een licht voor de wereld en wegwijzers naar God.

Door de hele geschiedenis had het volk Israel er een handje van om juist de mannen die door God gestuurd werden om verlossing te brengen af te wijzen, zoals Jozef en Mozus. En nu deden ze het weer! Achteraf praten over de fouten van anderen is gemakkelijk, maar Stephanus wijst er op dat ze nu weer Gods stem negeren: “U verzet zich altijd tegen de Heilige Geest; zoals uw voorvaderen deden zo doet u ook.”. De Joden waren zo bezig met hun eigen wedstrijd en eigen invulling van hun godsdienst, dat ze over de rug liepen van de man die gekomen was om ze te verlossen: Jezus.

Hoe zit dat met jou? Hoor jij zijn stem? Of schud je je hoofd bij het lezen van dit verhaal om tegelijkertijd in dezelfde valkuil te stappen?