Lezen Matteüs 13

In vrijwel elke competitie werk je in een heel seizoen, of zelfs in meerdere, naar die ene dag waarop je de eindoverwinning haalt en jij – en je team – gekroond worden tot winnaars! Het is daarbij niet zo dat het spelletje pas begint op díe laatste dag.

In Matteüs 13 vertelt Jezus een hele reeks gelijkenissen over het Koninkrijk van de Hemel. En waar wij vaak denken dat dat een Koninkrijk is dat ooit aanbreekt en op aarde komt, maakt Jezus duidelijk dat dat Koninkrijk er al is. Meerdere gelijkenissen begint Hij met: “het Koninkrijk van de hemel is zoals…”. En uit de inhoud van de gelijkenissen wordt duidelijk dat het over het hier en nu gaat. Natuurlijk, ooit komt die dag – de grote finale – dat het Hemels Koninkrijk in al zijn pracht en praal zichtbaar wordt. Daar zijn we naar op weg. Maar, daar moet je niet op gaan zitten wachten, je moet in actie komen. Het opzoeken en bemachtigen. Net als dat je bij je wedstrijdseizoen niet pas actief wordt op de laatste dag. Het is vanaf het begin al menens. In de verzen 4 tot 9 maakt Jezus dat behoorlijk helder en ik de verzen 44 tot 46 doet Hij er nog een schepje boven op. Je moet er alles voor over hebben. Klinkt zwaar? Maar de prijs is dan ook onovertroffen.

De commercial van Under Armor toont de toewijding en offers van Micheal Phelps in voorbereiding op weg naar de Olympische Spelen in Rio.

Dat kost hem veel en vaak blijft het ongezien maar hij deed het met een doel. Hij wist exact waarvoor: de Olympische overwinningen. De vrucht van zijn inspanning mag er zijn: “meest succesvolle Olympiër aller tijden”. Jezus belooft ons in dit stuk echter nog iets veel groters. Honderdvoudige vrucht die onvergankelijk is.