Psalm 78

Als een sportcarrière voorbij is blijft er één ding over. Wat waren de prestaties van de sporter? Waaraan wordt de sporter herinnerd. Een voetballer wil de Champions League hebben gewonnen of Wereldkampioen zijn geweest. Een tennisser wil een grandslam hebben gewonnen. De meeste sporters willen een olympische medaille hebben. De grootste sporters worden herinnerd door het publiek door hoeveel ze hebben gewonnen, of hoe vaak. Michael Phelps is de grootste olympiër aller tijden vanwege al zijn gouden medailles. Usain Bolt is de snelste man aller tijden. Roger Federer heeft de meeste grand slams gewonnen. De sporters worden herinnerd door hun daden en specialer nog als ze dingen hebben gedaan die ongeëvenaard zijn.

In Israël was er de mondelinge overlevering (vers 5,6). Van vader op kind werden de verhalen van het verleden verteld. De geschiedenis van het volk werd overgebracht van vader op kind. Bijvoorbeeld, elk jaar met Pesach moesten de vaders vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het feest. Deze traditie heeft een reden (vers 7-9): Gods daden niet vergeten

Psalm 78 is een geschiedenisles. Vanaf vers 12 begint de les echt, daarvoor is er een introductie waarbij Asaf de reden geeft voor zijn psalm.

Het is de geschiedenis van Israël. Een geschiedenis van Gods helpende hand en Israël dat steeds weer afdwaalt. Daarop volgt straf en daarna Gods genade. Wij leren hier verschillende kanten van God. De God die wonderen doet (vers 12), die voorgaat (vers 14), die vol erbarmen is (vers 38), die redt (vers 66). Een andere kant is de God die in woede kan ontsteken (vers 21), die kan toornen (vers 31), die verbolgen kan worden (vers 59) en daarom zijn volk laat wegvoren (vers 61).

Dit alles omdat God een Heilige God is (vers 41) die niet met zich laat sollen of zich laat tergen. Maar uiteindelijk keert God alle zaken ten goede, jaagt hij belagers weg en kiest hij uit de stam Juda David, zijn dienaar. Een herder die zijn volk, met een zuiver hart, kon leidden.

Dat zijn zoal de wonderbare daden die God heeft gedaan. Het is goed om soms terug te kijken naar wat God heeft gedaan. Herken je dat? Dat als je terugkijkt dat je Gods hand ziet in een bepaalde situatie. Herinner dat dan als houvast voor moeilijke en/of mooie tijden. Als verzekering dat God nabij is, dat hij er altijd is ondanks wat je soms denkt of ervaart. Daarvan mag jij dan weer een getuige zijn aan de mensen om je heen.