Psalm 139 Lezen  Psalm 139 luisteren

Hans van Zetten is sportverslaggever. Hij is bekend van de uitspraak ‘Hij staat!’, bij de gouden oefeningen van Epke Zonderland bij de Olympische spelen van Londen. Hans van Zetten weet enorm veel van turnen en dat maakt hem een goede verslaggever. In zijn commentaar hoor je dat. Zo spreekt hij zowel bewondering uit: ‘Nu komt het moeilijkste, drie vluchtelementen, niemand in de wereld kan dit.’ Hij spreekt ook kritiek uit: ‘tenen niet helemaal gestrekt, dat is  een tiende aftrek van de juryscore.’ Hij ziet alles wat er gebeurt tijdens de turnoefening.

Wat vind je van psalm 139?

Volgens mij heeft deze psalm twee gezichten.

God die heel dichtbij is, zo dichtbij dat Hij overal om je heen is. ‘U omsluit mij, van achter en van voren.’ Het is deze fantastische God die er altijd is, altijd nabij. Dat is geruststellend en geeft bescherming ‘U legt uw hand op mij’.

God is dichtbij, overal, Hij ziet alles. Zeker als je (even) van het padje afraakt, als je je eigen zin wil doen, als je vervalt in zonden. Zonden waar je misschien wel voor schaamt, ook dan ziet Hij je, is Hij dichtbij. Er is niks voor God te verbergen ‘al ging ik wonen voorbij de verste zee … uw rechterhand zou mij vasthouden’. Adam en Eva probeerde zich te verbergen, maar het lukte niet ‘Adam, waar ben je?’. Dat kan beklemmend voelen, verontrustend.

Wat overheerst is de bewondering van de mens naar God. ‘U kent mij, U doorgrondt mij. U was het die mijn nieren vormde. Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel. ’

Een bewondering waarvan ik hoop dat je die deelt. In de ik-vorm van de psalm klinkt iets prachtigs door:

Ik ben kunstig gemaakt door God.

Ik ben gekend door God.

Ik wordt gezien door God.

 

Die ik-vorm kan ieder kind van God zijn. Koning David is die ‘ik’, ik ben die ‘ik’, jij bent die ‘ik’, wij zijn die ‘ik’. Allemaal worden wij door God gezien en zijn wij een kunstwerk uit Zijn handen.

Dat is de verbondenheid die christenen onderling mogen ervaren. Zo kunnen wij blij zijn met en voor elkaar.