IJzer scherpen met ijzer

Afgelopen weekend speelden twee van ‘s werelds beste tennisser ooit tegen elkaar.

Federer vs. Nadal. een gevecht van Titanen. Alleen al door de namen uit spreken wist iedere tennisliefhebber dat dit een wedstrijd was die je niet wilde missen.

De mensen die (midden in de nacht) hebben zitten kijken werden beloond. De wedstrijd werd beslist in de 5e set. Federer leek verslagen maar wist toch de winst binnen te halen. Toen ik de volgende ochtend mezelf op de hoogte bracht van de uitslag en de interviews hoorde van zowel Nadal als Federer, werd ik aan het denken gezet door het respect dat beide spelers voor elkaar hebben. Federer zei zelfs: ‘In tennis bestaat er geen gelijkspel maar als het had bestaan dan had ik dat graag vanavond tegen Rafa gedaan’.  In een ander interview zei hij letterlijk ‘Hij (Nadal) heeft mij een betere speler gemaakt, zonder hem was ik hier misschien wel niet geweest’  Ze weten allebei dat ze de onderlinge strijd nodig hebben om zo legendarische goed te worden. Omdat de ander zo goed is moeten ze zelf nog harder trainen en nog beter worden. Federer heeft onlangs nog zijn al bijna perfecte techniek aangepast omdat er een onderdeel was waardoor Nadal hem vaak wist te verslaan.

 
 

“zoals men ijzer met ijzer scherpt, zo scherpt een mens zijn medemens”

In het ‘christelijke wereldje’ zijn er verschillende geluiden te horen over competitie. Meestal klinkt er vooral een toon van voorzichtigheid. Toch zegt de bijbel in Spreuken 27:17 “zoals men ijzer met ijzer scherpt, zo scherpt een mens zijn medemens” In plaats van iets dat we moeten ontwijken, kan competitie, als het op de juiste manier word aangegaan, bijzonder resultaten brengen. Tegenstanders kunnen in dit licht ook gezien worden als vrienden die elkaar helpen om nieuwe, voorheen onmogelijke, grenzen te breken.

 

Competitie kan iets heel moois zijn maar onze natuurlijke reactie op zware competitie is vaak minder mooi. We gaan vergelijken of kijken neer op onze tegenstanders. De bijbel zegt ons juist de we allemaal uniek gemaakt zijn met onze unieke vaardigheden.

  • Galaten 6:4-5 moedigt ons aan om niet te vergelijken

"Ieder mens moet zijn eigen last dragen"

 
  • Prediker 4:4 onderstreept het nutteloze van vergelijken.

"Het is als het najagen van wind"

 
  • Spreuken 27:4 waarschuwt voor Jaloezie

"Wie is er bestand tegen jaloezie?"

 
  • Spreuken 14:30 benoemd het gevaar van jaloersheid.

"Jaloersheid knaagt aan je botten"

 

We zijn allemaal geroepen om onze (eigen) race te rennen, maar hoe gaan we om met de competitie die we daarin tegenkomen? Het is niet de bedoeling dat we genoegen nemen met een gemiddeld resultaat en daarom moeten we gezonde competitie niet uit de weg gaan. We mogen leren om competitie te zien als iets moois. Iets wat God ons geeft om van te genieten en om scherper van te worden. We mogen leren om onze ‘tegenstanders’ niet te zien als een vijand die koste wat kost verslagen moet worden maar eerder als een ‘vriend’ die ons aanmoedigt om het beste uit ons zelf te halen.

Door de onderlinge competitie, zoals die van Federer en Nadal, ontstaat grootsheid.

Blog
Houd eens op met vergelijken
×
25/02
AIA Community Houten

AIA community
25/02
AIA community Houten

AIA community
17/03
AIA Voorjaarsevent

496 Events
17/03
AIA Voorjaarsevent

8 Events
29/03
Paasevent Rotterdam

3 Sportweken & Outreaches
21/04
Outreach Barcelona Voetbal

6 Sportweken & Outreaches
18/07
Outreach Libanon 2018

22 Sportweken & Outreaches
18/07
Sportweek Groningen – Korrewegwijk

11 Sportweken & Outreaches
20/07
Sportkampen 2018 Coaches

60 Sportkampen
23/07
Outreach Kazan

Sportweken & Outreaches
23/07
Sportkampen 2018 Tieners

7 Sportkampen