Hopeloos

Psalm 88

“Op een gegeven moment is de limiet bereikt.” Aldus de net opgestapte handbalbondscoach Joop Fiege. “Dat is geen goed gevoel en dan kom je ook nergens.” Harde woorden van een man die geen hoop meer zag in het werken voor de handbalbond.

Hopeloos. Zo zou je ook deze Psalm kunnen samenvatten.

Toen mijn vrouw een postnatale depressie bleek te hebben, kwam mijn coach langs en die las Psalm 88: de hopeloze Psalm. “Want,” zo zei hij terrecht: “soms voelt het in je leven net zo uitzichtloos als deze Psalm.”

Heb jij je weleens zo gevoeld? Dat je het niet meer zag zitten en niet wist hoe je verder moet? Msschien voel je je nu wel zo… Het kan je zomaar overkomen.

Gelukkig weet God dat maar al te goed en heeft Hij Psalm 88 laten opnemen in de Bijbel. Een Psalm waarin je ogenschijnlijk geen enkele hoop vindt en alleen leest over depressie, ziekte, onderdrukking, eenzaamheid en gevangenschap. De Psalm eindigt treffend met: Duisternis.

Toch kun je het een en ander leren uit Psalm 88 voor wanneer jij geen sprankje hoop meer hebt.

Ondanks zijn gevoel en de omstandigheden blijft de psalmist naar God gaan: Elke dag bidt hij (v. 2, 10 en 14) en hij houdt niet in! Dit is niet slechts een routine want met zijn hele wezen strekt hij zich uit naar God (v. 10)! Een aangeleerde gewoonte waar hij nu in geloof op terugvalt. Geloof is daarbij niet afhankelijk van emoties of omstandigheden maar geworteld in God.

Je ziet echter ook dat hij alleen nog gefocust is op zijn problemen en niet meer daaraan voorbij kan kijken. Dat komt omdat hij dit alléén doormaakt. Eenzaam zwelgen maakt dat problemen steeds groter worden in je hoofd en je zelfs God de schuld kunt gaan geven of Hem beschuldigt het expres te verzwaren: Waarom (vers 15)?!

Deze Psalm wijst alleen naar lijden en sterven en kent geen opgewektheid.

Soms heb je daarom iemand nodig die je vertelt dat na lijden en sterven uiteindelijk wel degelijk opwekking volgt: Opwekking uit de dood! Waar de psalmist dénkt dat Gods straf op hem neerdaalt, gebeurde dit daadwerkelijk bij Jezus: Eenzaam hing Hij aan het kruis en werd hij door God verstoten, Hij stierf en ging de duisternis in. Daamee eindigt deze Psalm; in de duisternis. Maar Jezus ging verder. Hij overwon de dood en het Licht van Zijn redding brak door! Ook al voel jij je soms als Psalm 88, lees verder! Jezus overwon deze Psalm en geeft jou wél een hoopvolle toekomst.

 
 

Lessen:

1. Bidt ongeacht gevoel of omstandigheden, begin daar vandaag maar mee.

2. Onderga je problemen niet alleen

3. Richt je op de hoop die in je leeft: Jezus

 

 

Voor wie in moeilijkheden mag jij er zijn?

Wie kun jij vragen om met jou te bidden en je te bemoedigen?

Hoe kan Jezus’ opstanding jou hoop geven?

×
25/04
Outreach Barcelona – Voetbal

0 Sportweken & Outreaches
05/07
Cycling Tour – Zomer

0 Sportweken & Outreaches
10/07
Outreach Israel – Israel en de Palestijnse gebieden

Sportweken & Outreaches
18/07
Libanon 2020

5 Sportweken & Outreaches
18/07
Outreach Israel – multisports

0 Sportweken & Outreaches
18/07
Outreach Oeganda multisports

4 Sportweken & Outreaches