Lezen Handelingen 5

Een biertje en te laat terug in het Olympisch dorp. Na alles wat Yuri in de aanloopt na de Olympische spelen had opgegeven, zou je zeggen: “Give the men a break”. Maar nee, zonder pardon wordt hij naar huis gestuurd. Het is alles of niets.

In Handelingen 5 lijkt er ook weinig ruimte voor inkeer. Pats boem Ananias en Safira vallen dood neer na hun leugen. Ik betrap mezelf op de gedachte: “is deze reactie niet wat te heftig?” Maar we moeten goed in de gaten hebben hoe hoog de inzet was. We lezen hier over de begínnende kerk van Jezus. De kerk in z’n prilste vorm maar die het fundament legt voor een kerk die nog millennia mee moet. God grijpt direct in om duidelijke te maken dat Zijn kerk een heilige plek moet blijven.

Ananias en Safira deden alsof ze een geweldig offer brachten. Gericht op eigen eer voeden ze hun hoogmoed. Als dat begint te groeien, groeit het uit tot een kwaad dat Gods heiligheid aan de kant drukt. Dan ontstaat er ruimte voor leugen, bedrog, eigen eer en wordt de kerk kapot gemaakt.

Zie je hoe God jouw en mijn heil hier al op het oog heeft? Want meer nog dan dat Hij Ananias en Safira straft, wijst Hij Zijn tegenstander, de duivel, direct de deur. D’r uit jij. Mijn kerk moet een heilige en veilige plek zijn.

Kijk nog even mee naar het voorbeeld van de discipelen een paar versen verderop. Ze worden bedreigt, gevangen genomen en gegeseld. Maar zij piekeren er niet over om hun toewijding aan Jezus te verminderen. Zonder in te houden gaan ze door. Ze verlangen er naar dat iedereen Zijn liefde kent en ervaart. Nothing. Will. Stop. Them. How about me?