lezen Handelingen 6

Toen basketballer Kevin Durant vorig jaar bekend maakte dat hij van Oklahoma City Thunder naar Golden State Warriors overstapte, kreeg hij veel kritiek. Hij zou zijn team in de steek laten en liever lui dan moe zijn. Maar je eigen team verlaten is moeilijker dan blijven. Zouden de sterspelers van Golden State hem bijvoorbeeld wel accepteren? Durant  trainde harder dan ooit en met resultaat: hij werd MVP. Dat had ook alles te maken met de acceptatie van z’n nieuwe team. Ze namen hem helemaal op en maakten het mogelijk dat hij kon schitteren!

Twee jaar na Pinksteren trekt de kerk nu ook mensen van buiten de Hebreeuwssprekende groep Joden waartoe de 12 discipelen behoorden. Dit leidde tot wat problemen. Want in je eigen groep ken je de mensen en hun gaven en noden, maar in een nieuwe groep weet je dit niet helemaal. De weduwen uit de Griekssprekende groep willen graag meehelpen en/of meedelen, maar dat is niet bij de 12 bekend. Dit organisatieprobleem wordt opgelost doordat de kerk 7 mannen uit de Griekssprekende groep aanstelt. Hierbij wordt niet zozeer gekeken naar maatschappelijke functies of vaardigheden maar: Spreekt men goed over hem? Merken en zien we dat hij vol van de Geest is en met wijsheid spreekt en handelt?

Nu de organisatie en eenheid hersteld is, kunnen de 12 weer preken. En het Woord verspreidt zich krachtig. Nieuwe discipelen komen erbij waaronder zelfs vele priesters! Zij kiezen hiermee moedwillig tegen hogepriesters Kajafas (die nog leefde) en Annas die Jezus veroordeeld hadden tot de dood. Heel dapper, want de tegenstanders van het Evangelie begonnen zich ook krachtig te roeren nu velen in Jezus gingen geloven!

In Stefanus zien we echter een krachtig voorbeeld van wat Gods Geest kan bewerkstelligen in een mens, ook als er tegenstand komt en blijft. Wanneer je de Geest de ruimte geeft in je leven, word je geloof steeds krachtiger en groei je in wijsheid. Dan kun je schitteren omdat God aanwezig is in en door jou heen, net als bij Mozes destijds.