Ik stond na afloop van de zwemtraining te praten met de trainer. De moed zonk me in de schoenen. Mijn arminsteek moet veel beter en ik moet het tuimelkeerpunt gaan aanleren. Ik probeerde er nog onderuit te komen door te zeggen: “Maar bij een triatlon zijn toch geen keerpunten”. Maar de trainer gaf aan dat, als ik wilde groeien als triatleet, ik moest gaan trainen op het tuimelkeerpunt en de arminsteek.

In het leven geeft God ons ook instructies om te groeien in ons geloof. In 1 Timotheus 4:8 staat: “Oefening van het lichaam heeft wel enig nut, maar het nut van een vroom leven is grenzeloos, omdat het een belofte inhoudt voor dit leven en het leven dat komen zal”. Het trainen van ons lichaam is erop gericht om op de momenten dat het er op aankomt, in de wedstrijden, te laten zien wat er in je zit. Je laat in de wedstrijd zien waar je lang voor hebt geoefend. Vraag maar aan Epke Zonderland. Jaren van gedisciplineerde training brachten hem in de mogelijkheid om vier vluchtelementen achter elkaar te laten zien en goud te winnen op de Olympische Spelen van London.

En zo kan je het oefenen van een vroom leven ook zien: wanneer je tijd met God doorbrengt komt er op de juiste momenten uit, wat je er in hebt gestopt. Zo merk ik een duidelijk verschil tussen een dag die ik bewust ben begonnen met God en een dag die ik gehaast begin. Mijn focus voor een dag begonnen met God legt de nadruk op mensen liefhebben en dienen, in plaats van mijn eigen belangen. Door bewust de tijd te nemen voor momenten met God, groei je in je geloof.

Geestelijke training

Veel fanatieke sporters die ik spreek hebben een ijzeren discipline als het gaat om trainen en wedstrijden, maar vinden het een stuk lastiger om gedisciplineerd tijd met God door te brengen. En ik herken dat wel. De resultaten in het oefenen van je lichaam zijn in eerste instantie meer zichtbaar: je voelt je fitter, wordt technisch beter en voelt je steeds beter worden. In de momenten met God merk je niet altijd zichtbaar resultaat. Het is belangrijk om niet te snel op te geven en je karakter te laten vormen. Door geestelijk te trainen blijf je scherp en zal God je steeds meer laten groeien als christen. Er was eens iemand die me vertelde dat een nieuwe gewoonte aanleren zo’n drie weken duurt. In de sport weten we dat deze wet opgaat: met weinig en korte trainen zal je niet veel resultaat hoeven te verwachten. Toch lijken we dit principe te vergeten als het om onze tijd met God gaat. We willen liever een snelle stille tijd met God en zegen ontvangen, in plaats van echt de tijd nemen om te luisteren wat God zegt en Zijn woorden ons leven te laten vullen.

Tijd met God

Zoals elke sporter gebaat is bij een training afgestemd op zijn/haar persoonlijke situatie, zo kunnen we allemaal op onze eigen manier onze geestelijke oefeningen doen. Richard Forster beschrijft in zijn boek ‘Feest van de Navolging’ een aantal disciplines die ons als christen helpen in het groeien in ons geloof. Het zijn eeuwenoude oefeningen van gebed, meditatie, vasten en stilte en andere vormen. Het is de kunst om manieren vinden die passen in de dagelijkse praktijk van jouw (sport)leven. Twee voorbeelden uit mijn leven:

Dagelijks leven

Ik probeer elke doordeweekse dag eerder op te staan om tijd met God door te brengen. Ik lees een stuk uit de Bijbel, mediteer hierover en bid voor mensen en situaties die ik tegen ga komen.

Sportleven

Voorafgaand aan een wedstrijd bid ik voor anders sporters en draag mijn wedstrijd op aan God. Ik wil God aanbidden in mijn wedstrijd (zie ook blog “God als je publiek”).

Veranderen door Gods Geest

Ik heb de keuze gemaakt om te willen groeien en elke dag meer en meer te veranderen naar het beeld van Christus. Daarbij vind ik de tekst in 1 Korinthiers 3:18 heel gaaf:

Wij allen die met onbedekt gezicht de luister van de Heer aanschouwen, zullen meer en meer door de Geest van de Heer naar de luister van dat beeld worden veranderd.

Hierin staat een geweldige belofte! Wanneer we zonder bedekking of afleiding God aanschouwen, zullen we steeds meer worden veranderd en op Jezus gaan lijken! En dat komt door de Heilige Geest die in ons is komen wonen en ons veranderd van binnenuit.

Om te groeien als triatleet zal ik keihard aan de bak moeten. Tuimelkeerpunten oefenen, arminsteek blijven herhalen. Het mooie van groeien in geloof, is dat niet jouw inspanningen je een betere christen maken. Het is jouw overgave aan Jezus die je laat groeien. Dan zal de Geest je steeds meer en meer veranderen naar wie je werkelijk bent. Span je dus in om je elke dag (meer) over te geven aan Jezus, en strijd vervolgens met Gods kracht die volop in jou werkzaam is! (Kol. 1:29)