Ik herinner mij een voetbalwedstrijd toen ik 15 was. We speelden een promotiewedstrijd naar de derde divisie. Ik was een B-junior, maar mocht meespelen met de A1. Tijdens deze spannende uitwedstrijd liepen de spanningen hoog op. Het was aan het begin van de wedstrijd. Ik stond rechtsback en haalde de linksvoor hard onderuit. Hij stond direct op en zocht ruzie. Ik was zo vol van adrenaline en de wil om te winnen, dat ik hem een stoot op zijn neus gaf. Hij kon mijn vuist nog net ontwijken… Hij kreeg geel, ik rood en mijn team moest de wedstrijd met een man minder spelen.

Veranderen in een machine

Een bekende verdediger zei eens: “Zodra ik het voetbalveld op stap verander ik in een beest”. Zodra de witte kalklijn wordt gepasseerd, zodra het startsignaal klinkt, veranderen vele sporters in machines die maar één doel voor ogen hebben: winnen. Winnen ten koste van alles. Veel christenen vinden het daarom moeilijk om hun geloof te combineren met hun sport en hebben vragen. Mag ik ten koste van alles willen winnen? Investeer ik niet teveel tijd in mijn sport? Heb ik de juiste motivatie om te sporten? Er lijkt een groot verschil te zijn tussen de persoon die je bent tijdens je sport en de mens die je buiten de lijnen bent. Begrijp me niet verkeerd, ik wil graag winnen. Sterker nog, ik vind dat een sporter altijd moet gaan voor het maximaal haalbare.

“Zodra ik het voetbalveld op stap verander ik in een beest”

Geloven in je sport

Athletes in Action heeft vijf sport principles. Ze laten zien hoe je het evangelie van Jezus kunt toepassen in je sport. God is de Schepper van alle dingen. Hoe mooi zou het zijn als we sport als een mogelijkheid gaan zien om God te aanbidden? Dat we sport beoefenen op een manier die God de eer geeft? Neem bijvoorbeeld de rygbyers uit Fuji, ze wonnen voor het eerst in de geschiedenis een gouden medaille op de Olympische Spelen in Rio. Na afloop gaven ze massaal God de eer voor hun gouden prestatie door het zingen van het gospellied “We have overcome”.

De sportprincipes zijn vijf unieke, Bijbelse beginselen die laten zien hoe je kunt geloven in je sport. Juist, geloven in je sport. Want dat kan. En dat gaat beide kanten op. Allereerst dat je mag geloven in sport. Dat sport geen bijzaak is, maar een van de prachtige dingen die God ons gegeven heeft om van te genieten. of zoals iemand eens zei: “Sport is de belangrijkste bijzaak van mijn leven”. Ten tweede dat je mag geloven in je sport. Dat God niet aan de zijlijn staat, en niks te maken wil hebben met je sport, maar er juist in betrokken wil worden. Dat je God op een hele bijzonder manier kunt ervaren in en door sport. Dat je God de eer kunt geven voor je prestaties en je gezondheid.

Vijf belangrijke sportvragen

Omdat we hierin nog veel kunnen leren vind ik het mooi om deze principes uit te leggen. In de volgende blogs wil ik daarom antwoord geven op vijf vragen die je kunnen helpen in je sport:

1 Wie of wat geef ik de eer?

2 Wat is mijn motivatie?

3 Hoe groei ik in mijn geloof?

4 Hoe ga ik om met tegenslag?

5 Hoe leef ik niet voor mezelf, maar voor God?

Al deze vragen beantwoord ik vanuit de Bijbel, en pas ik toe op de sport. Maar dat wil niet zeggen dat je deze principes alleen kunt gebruiken voor je sport. Het zijn algemene principes die gelden voor heel je leven: je werk, vriendschappen, school en financiën.

De AIA Principles:
toegepast op de sport
ervaren in de sport
in de taal van de sport

Samen over de eindstreep

Vorig jaar deed ik een kwart triatlon. In de laatste kilometers naar de finish liep ik samen met de vrouw die derde werd. Ik versnelde, maar ze kon niet meer. Ik besloot niet bij haar weg te lopen, maar haar aan te moedigen te blijven volgen. De laatste meters waren zwaar, maar we hebben de finish gehaald. Ze werd aangemoedigd om me te verslaan, maar daar ging het niet meer om. Sporten was een gezamenlijke strijd geworden om de finish te halen.

Deze blog is een introductie op de serie ‘Sport principles’ waarin Jouke de 5 principes in 5 afzonderlijke blogs uiteen zet. Lees ook het volgende deel: “God als je publiek”