Lezen 2 Sameül 19

De Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan was een apart moment voor Team Red Bull vorige maand. Riccardio werd eerste wat natuurlijk reden voor groot feest was. Maar tegelijk was er de mineur bij Max Verstappen. Voor de vierde keer dit seizoen viel hij uit en kon hij de race niet afmaken vanwege motorproblemen. Na afloop liet hij zijn gezicht niet eens zien bij de pers en zijn fans.

De overwinning op het vijandelijke leger had een groot feest moeten zijn. De coupe geleidt door Davids zoon Absalom had voor verdeeldheid door het hele land gezorgd. David had zelfs met zijn hele koninklijke huishouden moeten vluchten. De soldaten die hun leven moedig op het spel gezet hebben in de strijd sluipen de stad in, zoals verliezers da zouden doen. Geen feest. Geen overwinningsspeech. Zelfs geen bedankt. In plaats daarvan rouwt David openlijk over zijn zoon. Ik kan het wel begrijpen. Hij is net zijn zoon verloren. Dan hoeft hij nu toch niet acte de présence te geven?

Toch gaat die niet alleen om David. Er staat er meer op het spel. Ja, David’s verlies is groot. Maar het gaat niet alleen om hem. Hij heeft een rol te spelen in een groter geheel. Het koninkrijk van Israel stond op het spel. Voor deze generatie en de komende. David vergeet het grotere geheel en maakt zijn eigen wereldje het belangrijkst. En Joab (uitgerekend degenen die Absalom terug naar Israel haalde èn degene die hem uiteindelijk vermoorde) was er voor nodig om hem bij zinnen te brengen.

Dit lijken wij vandaag ook zo moeilijk te vinden: te beseffen dat er meer op het spel staat dan alleen ons eigen leven. Zo vaak maken we ons eigen wereldje, ons geluk, onze zaken, tot de focus van ons leven. Maar het gaat niet om ons. Er is een groter verhaal. Een Koninkrijk dat baan breekt op aarde. En ondanks dat het ingaat tegen ons gevoel, onze culturelere waarden en tijdsgeest, zou onze focus boven alles daar mogen liggen.

Zoek eerst het Koninkrijk en Zijn gerechtigheid.