Lezen Handelingen 26

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 strijden vier vrouwen voor de titel op de 500 meter Shorttrack. Maar vanaf de start is duidelijk dat de Chinese Li Jianrou geen enkele kans maakt. Er zijn sporters die dan gefrustreerd het laten lopen en nadien in de verdediging schieten bij moeilijke vragen van journalisten. Maar Li schaatst toch maar door. En dan gebeurt het onmogelijke! Haar drie tegenstanders komen allemaal tegelijkertijd ten val! Het enige wat Li hoeft te doen is op de been te blijven om Olympisch goud te winnen! En dat lukt. Alles werd omgedraaid…

“En laat mij alstublieft mijn verhaal helemaal vertellen.” (v. 3) Paulus is de laatste tijd zo vaak onderbroken, dat hij nu vooraf vraagt of hij tijdens deze hoorzitting ter voorbereiding op de rechtszaak in Rome wél helemaal zijn verhaal mag doen.

Je kunt duidelijk merken dat Paulus zich uitstekend heeft voorbereid. Daar heeft hij dan ook twee jaar de tijd voor gehad terwijl hij onterecht gevangen zat (24:27). Na een positieve aanhef begint hij met zijn getuigenis. Allereerst bespreekt hij hoe hij was voordat hij christen was: een fanatieke Farizeeër die christenen vervolgde. Vervolgens vertelt hij hoe Hij Jezus ontmoette en tot geloof kwam en niet anders kan en wil dan Hem gehoorzamen. Om vervolgens uit te werken hoe zijn leven er sindsdien heeft uitgezien.

In zijn getuigenis wijst Paulus heel duidelijk op Jezus en de hoop die in Hem te vinden is. Zo getuigt hij niet alleen van zijn eigen leven, maar vooral van Jezus! En dat doet Paulus zeer, zeer krachtig (v. 27-28). Want Paulus heeft een hoger doel, zelfs als hij zich moet verdedigen tijdens een hoorzitting: dat mensen Jezus leren kennen (v. 29).

En door Jezus wordt de hele hoorzitting omgekeerd. Daar waar Paulus gefrustreerd zou moeten zijn omdat hij al 2 jaar onterecht vastzit en hier zichzelf zou moeten verdedigen, is het Festus die gefrustreerd raakt (v. 24) en Agrippa die zich verdedigd (v. 28)!

Geloven en getuigen van Jezus is niet altijd gemakkelijk, maar Hij is in staat om Grote Omkeringen te brengen: Getuig van Jezus!