Psalm 150

We sluiten de serie blogs over de Psalmen in de bijbel af met deze blog over Psalm 150. Zoals de psalmen allerlei situaties, vragen en gevoelens beschrijven, zo zijn er in de blogs ook allerlei onderwerpen voorbij gekomen. We eindigen dit alles met een lofzang voor God. Steeds die herhaling van ‘Loof God…’ en ‘loof Hem…’. God is het begin en het einde. Wat er ook gebeurt, in welke situatie we ons ook bevinden, God is het waard om aanbeden te worden.

De psalm roept alles dat adem heeft op om God te loven. Alles wat in leven is wordt daarmee bedoeld. Wie dit leest, is in leven, en dus is de oproep aan jou en mij om God te loven. Er worden twee redenen gegeven om dit te doen: om Zijn machtige daden en Zijn geweldige grootheid. De 149 psalmen hiervoor hebben veel beschreven over Gods grote daden. Die zijn groots en machtig, maar misschien ook wel eens wat ver van je bed. Het kan helpen om naast het lezen over Gods grote daden, jezelf af te vragen: wat zijn machtige daden van God volgens jou? En waarin zie jij Gods geweldige grootheid?

De psalm beschrijft allerlei instrumenten waarmee je God kunt loven. Zelf ben ik vroeger niet veel verder gekomen dan af en toe op een blokfluit spelen, maar wat ook bedoeld wordt is dat de instrumenten de stemmen die God loven begeleiden. Zie het als in een stadion waar je samen met duizenden anderen je favoriete sporter of team aanmoedigt en toejuicht. Op die manier, maar dan nog veel hartstochtelijker mogen we God toejuichen, loven en aanbidden. God is het waard om door ons aanbeden te worden. Hij is geweldig groot en Zijn bekendheid en zijn prestaties zullen nooit ophouden of vergeten worden. Niemand zal ooit Zijn liefde overtreffen. Wij hebben lief omdat Hij ons het eerst heeft liefgehad. Laten we nooit ophouden om God te loven.