Christiaan & David Buist – Voetbal is meer dan alleen sporten

De broers Christiaan (20) en David (22) zijn al jaren actief bij de Sportkampen van AIA en hebben beide ervaring met de AIA sportweken. Inmiddels maken ze ook samen onderdeel uit van een huddle die bestaat uit een aantal enthousiaste voetballers.

Het is ruim een jaar geleden dat de huddle in Friesland van start ging. De zes jonge voetballers komen één keer in de zes weken bij elkaar om te connecten, te sparren over hun struggles binnen hun sportclubs, meer te leren over God en om soms samen een balletje te trappen.

Christiaan merkt op: “Omdat we allemaal voetballers zijn, herkennen we veel van elkaars ervaringen. Zo hebben we allemaal wel te maken met bepaalde kleedkamerpraat, dat we op de bank worden gezet, lomp reageren op onze tegenstanders, etc..”.

“Ik ben gaan zien dat ik alles kan doen voor God, óók voetbal!”

Naast de gedeelde ervaringen houden de jongens elkaar scherp, onder andere door elke huddle-avond doelen te stellen. “Het zijn niet eens de doelen die per definitie voor verandering zorgen. Door samen stil te staan bij onze relatie met God en onze houding op het veld lijken we langzamerhand onbewust te veranderen,” zegt David. “Inderdaad,” vult Chris aan. “Ik ben me vooral bewust geworden dat voetbal meer is dan alleen maar sporten. Ik ben gaan zien dat ik alles kan doen voor God, óók voetbal!”

Naast de wekelijkse trainingen en wedstrijden bij hun Friese club hebben beide broers ook meegedaan met een sportweek. Zo was David teamleider van een sportteam in Friesland. “De zaterdagochtend moest ik zelf een wedstrijd spelen dus even heen en weer, maar ik wilde zo snel mogelijk weer terug. Het was zo bijzonder! Naast het contact met de kids waren we als team ook een hele hechte groep.”

Ook Christiaan heeft mooie dingen mee mogen maken tijdens zijn outreach in Barcelona. “Als jong teamlid vond ik het soms best spannend tussen al die lokale ‘mannetjes’. Maar nadat we daarvoor hadden gebeden werd ik bevrijd van die angst! En ook in Nederland ervaar ik nog steeds die bevrijding wanneer ik er voor bid.”

Wanneer er een vraag wordt gesteld over sportkampen beginnen beide heren eigenlijk meteen te lachen. “Sportkampen moet je mee hebben gemaakt,” antwoord David direct. “We hebben God mensen zien genezen, ontzettend veel lol gehad met onze voetballertjes, mooie gesprekken met die gasten. Niet echt uit te leggen.” Het zegt genoeg dat de jongste Buist niet kan wachten tot hij oud genoeg is om mee te gaan als sportkamptiener.