Rik van der Woude – Community Drachten

Het is donderdagavond, de herfst is duidelijk begonnen want de wind giert door de straten van Drachten samen met wat losse drupjes regen. Op het voetbalveldje vlak achter winkelcentrum de Drait is een groep tieners en jongeren in het schemerdonker aan het voetballen.

Eén van de meiden die elke week komt verteld dat ze vroeger nooit geld hadden om op een sport te gaan, dus voetbalden ze veel op straat, tot ze deze groep ontmoette. Nu is ze hier elke donderdag, een favoriete positie heeft ze niet maar terwijl ze dit allemaal vertelt, stopt ze de ene bal na de andere als keeper. Na 45 minuten voetballen wordt de groep bij elkaar geroepen. Het is tijd voor het ‘pauzemoment’. Het meisje verteld nog even door: ‘dan gaan we met elkaar kletsen’.

Terwijl de groep zich verzamelt, roept de kleinste jongen enthousiast: ‘Ga je weer een verhaal vertellen?’ En inderdaad, er wordt een verhaal verteld. Over David, een koning van vroeger. Ze hebben geen idee wie hij is of hoe dat er dan vroeger aan toe ging. Het verhaal eindigt met een mooie boodschap over Koning David die zijn coach vond in God. Dat snappen ze wel, een jongen uit de groep vertelt dat God iemand is die machtig is, dus God kan inderdaad helpen.

Het is bijzonder om te zien hoe sommige jongeren opbloeien wanneer een vraag direct aan hen gesteld worden. Ze krijgen een grote glimlach op hun gezicht en vertellen vol trots.

Na het ‘pauzemoment’ gaat het voetballen weer verder, nu in de pannakooi naast het veld want daar is wat meer licht. Na afloop van de avond is er ruimte om te vertellen wat je tof vond aan de avond en wat voor tips je hebt. De stoerste jongens zeggen dat ze het gezellig vonden. Als de leiders nog even blijven om samen af te sluiten blijft er één jongen hangen, bij de vraag of hij ook mee wil bidden bij de afsluiting wordt weer die grote glimlach zichtbaar en sluit hij snel aan.