Giovann Pauli – Outreach Oeganda

Giovann Pauli is al heel wat jaren betrokken bij AIA. In Houten was hij betrokken bij AIA Community en sportte hij wekelijks met de jongeren op het voetbalveld. In 2016 werd hij aangemoedigd om op outreach te gaan. Hij koos voor een reis met Athletes in Action naar Oeganda.

Dienen in Oeganda
De reis naar Oeganda was mijn eerste outreach met Athletes In Action en ik wist totaal niet wat ik moest verwachten. Eenmaal aangekomen in Oeganda was ik verbaasd over de toestand waarin alle Oegandezen zich bevinden. Waar wij in een schoon land leven en zelfs afval scheiden, ligt het bij hen allemaal op de grond; geen vuilnis ophaaldienst die het periodiek komt ophalen, geen afvalbakken, niks… Daarnaast veel straat kinderen die niet naar school kunnen, maar gedwongen worden op straat te staan verkopen. De impact op mij was enorm.

Onze outreach begon in de hoofdstad (Kampala) waar wij mochten dienen en sporten op scholen, een kinderdagverblijf en op het sportveld. Aan het begin was ik veel aan het klagen over onze voorzieningen; het eten was smerig, de douches en wc’s waren verschrikkelijk en het bed lag echt slecht. Een paar dagen later verplaatste onze reis zich naar een ver afgelegen dorpje in Sekanyonyi, waarbij de voorzieningen nog erger waren dan in de hoofdstad. Hier was ons toilet een gat in de grond, je douche was een emmer, het eten was niet meer zo gevarieerd (alleen maar rijst en aardappelen) en ons bed was alleen maar een oud matras op de grond. Het bijzondere was dat alle mensen, ondanks hun gebrek aan goede voorzieningen, toch zo blij waren en God dankten voor wat ze hadden.

“Ik lette niet meer op de voorzieningen, maar op wat God aan het doen was in het leven van anderen.”

Op een gegeven moment gingen we twee aan twee de kleine dorpjes in (in de bush bush), net zoals Jezus zijn discipelen uitzond. Hierbij werden we betrokken in de levens van de lokale mensen, mochten we voor hen bidden en hen helpen waar nodig. Het evangelie werd tastbaar en ze werden uitgenodigd om naar de dienst te komen die zondag.

Die zondag kwamen velen naar de kerk om de Heere Jezus te ontmoeten en zij gaven hun levens aan Hem. Op dat moment veranderde mijn beeld over de toestand waar iedereen zich in bevond. Ik lette niet meer op de voorzieningen, maar op wat God aan het doen was in het leven van anderen.

Toen we weer terug kwamen in het verblijf in de hoofdstad waar ik eerst over klaagde, bleek het nu zoveel meer waarde te hebben en was ik heel blij met al die voorzieningen. Ik heb in Oeganda echt mogen beseffen dat het enige meest waardevolle het evangelie is! Het is niet wat ik doe, niet wat ik heb of in welke toestand ik mij bevind, maar het is Christus die mij alles waard is. Ik heb dit echt mogen inzien door het leven van de Oegandezen. Hun leven is vol blijdschap en tevredenheid door hun leven met God. Ik geloofde al dat de Heere Jezus mijn Redder was, maar hield toch nog deels vast aan de wereld en zijn voorzieningen. Maar na deze reis had ik besloten alles los te laten voor God en hem aan te nemen ook als Heer. Dit heeft er toe geleidt dat ik na de outreach mij ook heb laten dopen. Kortom deze reis was voor mij levens veranderend, waarbij God mijn perspectief op de wereld veranderde.