Corné Blokland – Outreach Libanon

Mijn naam is Corné Blokland, ik ben 20 jaar oud en ik studeer in Utrecht aan de opleiding Integrale Veiligheidskunde.

Sinds een tijdje volg ik een bijbelschool. Maandelijks zet ik hiervoor een vrijdagavond en een volle zaterdag apart. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een niveau lager ben gaan spelen op mijn voetbalclub, omdat ik niet zoveel wedstrijden mocht missen. Soms vind ik het wel lastig hoor, om aan de jongens uit te leggen wat ik dan die 4e zaterdag van de maand ga doen. “Ik krijg soort van les van een spreker over de Bijbel” Dat klinkt toch super suf.. J

Maar al is dat soms lastig, ik heb enorm veel aan de lessen die ik daar leer. Ik ben meer na gaan denken hoe ik mijn geloof in praktijk kan brengen. Al lang heb ik het verlangen gehad om mijn geloof te combineren met sport, maar ik had geen idee hoe dat eruit kon zien en of het überhaupt mogelijk was. Via via ben ik gewezen op AIA en heb ik besloten om mee te gaan met een outreach in de zomer. Libanon! Ach, waarom niet.. Ik ben er naar toe gegaan met het idee dat ik eens wilde zien hoe de combi van sport en geloof hand in hand konden gaan.

Sport biedt de mogelijkheid om ontzettend snel te connecten met andere atleten

Eenmaal op het sportveld was er niet veel tijd nodig om mij te overtuigen van deze prachtige combi. Sport biedt de mogelijkheid om ontzettend snel te connecten met andere atleten. Ook als AIA team waren we binnen no time een hechte groep.  Voor mij was eigenlijk alles nieuw en juist doordat ik merkte dat God de leiding had, maakte mij dat ontzettend afhankelijk van Hem. Dat heb ik heerlijk gevonden!

Zo gingen we op een ochtend brood halen. Samen met drie Libanese AIA’ers ging ik op pad. We hadden nog slechts een klein uurtje voor de sporters zouden komen en dus nog maar kort de tijd om ontbijt te regelen en te eten. Eenmaal bij de winkel aangekomen werd ons verteld: “Sorry, het brood is op. Om elf uur kunnen we jullie vers brood meegeven!”  Maar ja, dat zou natuurlijk geen zin meer hebben. Met ons vieren zijn we nog maar wat gaan lopen. Een eindje verderop stond een vrouw in de tuin te werken. Eén van de Libanezen ging even een praatje met haar maken. Niet veel later stonden we op straat met genoeg brood voor het volledige team. Die vrouw heeft haar brood aan ons meegegeven! Ik heb het zo bijzonder gevonden, om te zien hoe God dan voorziet als je het zelf allemaal even niet meer weet. Als je het zelf niet meer kunt regelen.

Door elke dag uit je comfortzone te stappen leer je God beter kennen.

Tegelijk zit ook satan niet stil op zulke plekken. Zo was één van onze Libanese vrijwilligers in gesprek over geloof met een tiener op één van de sportkampen. Zij was een moslim en één van haar leiders kwam het gesprek verstoren: “Hé, ik wil niet dat je hen uitlegt wie Jezus is!”  Ze was duidelijk teleurgesteld dat ze het gesprek moest staken en niet verder het evangelie kon delen. Het maakte haar, maar ook mij, bewust van de strijd die er gaande is op zo’n sportveld. De strijd is groter dan we kunnen zien! Satan gebruikt van alles om ons tegen te houden. Van dat soort momenten moet je je kracht maken, wetend dat God de leiding heeft. Zo kreeg die moslim tiener aan het einde een bijbel mee en een DVD vol getuigenissen van sporters!

Door elke dag uit je comfortzone te stappen leer je God beter kennen. Dat is toch heerlijk! En het is tegelijk zo’n ontspannen leven, omdat alles in Zijn handen ligt. Die afhankelijke houding naar God toe zou ik graag ook dagelijks in Nederland vast willen houden.