Nienke Hendriksen – Outreach Libanon

Halverwege juli zijn we met 20 jonge sporters het vliegtuig ingestapt richting
Libanon. Na een goede voorbereidingsconferentie in Ede konden we echt niet meer wachten om te gaan!

Samen met een groep Libanese vrijwilligers hebben we verschillende plaatsen bezocht. We hebben fanatiek gesport, zagen relaties ontstaan en opbloeien, konden onze verhalen delen en Jezus’ opofferende liefde aan hen bekend maken.

Tijdens ons eerste kamp in het zuidelijk gelegen dorpje Miye w miye hadden we een te gek sport toernooi georganiseerd voor de plaatselijke jongeren. Althans, dat denk je dan. Maar Libanon zal Libanon niet zijn als het allemaal wat anders verloopt dan je in eerste instantie in gedachten hebt. Zo ook op deze specifieke avond. Een aantal uur voor het toernooi zou beginnen kwam één van onze Libanese vrijwilligers vertellen:

Er is een beetje een miscommunicatie geweest en het programma is iets anders dan gepland.

“Jullie spelen geen toernooitjes, maar jullie spelen tegen hét voetbalteam van Miye w miye”. Op de verschillende spandoeken die werkelijk overal opgehangen waren stond namelijk dat er een professioneel voetbalteam uit Nederland zou komen. Daar sta je dan… Sportief zijn we zeker! Maar een professioneel voetbalteam?

Rustig als ze altijd blijven, vertelden de Libanezen ons dat het allemaal wel goed zou komen. “God voorziet elke keer, dus deze keer ook wel.”, zeiden ze. Oh ja, daar moeten we ons dan maar aan vasthouden. We hebben de luttele tijd die we nog hadden gebruikt om nog het één en ander voor te bereiden. De selectie van ons dream team werd samengesteld uit een mengeling van Hollanders, betrokken Libanezen en twee goeie voetballertjes uit Miye w miye. En hoewel dit alles behalve een briljante situatie was, gaf het fantastische mogelijkheden om nog meer te investeren in de Libanese AIA’ers en de plaatselijke jongeren. Op de avond zelf heeft één van onze jongens het evangelie gedeeld met de ruim 100 joelende toeschouwers die present waren. Een goede voetbalwedstrijd trekt namelijk veel jonge mensen in Libanon, en al helemaal wanneer een ‘professioneel’ team uit Nederland speelt! Al is de avond totaal anders gelopen dan verwacht, God heeft er keihard doorheen gewerkt, precies zoals de Libanezen al zeiden: “God voorziet elke keer”.

Verderop in het sportproject stond er nog één kamp op de planning. “Het vorige kamp hebben we dagelijks met 120 jongeren gesport, deze 50 kunnen we dus makkelijk aan”, zeiden we tegen elkaar.

Maar in de nacht vóór dat we naar het veld zouden gaan werden we grotendeels geveild door een virus. Slechts twee teamleden gaven aan dat ze in staat waren om in de brandende zon te gaan sporten. De twee rechten hun rug en hebben laten zien wat ze konden. Ze hebben de leiding genomen, hebben hun getuigenis gedeeld op het veld en lieten ook de Libanese vrijwilligers ervaren dat zij in staat zijn om Jezus bekend te maken door middel van sportministry.

Dit is slechts twee voorbeelden van de vele toffe ervaringen uit Libanon. We hebben gezien hoe God door werkelijk élke situatie heen kan werken!

Voor de Koning!